10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Второто издание на Къмпинг и караванинг експо отчете над 50% ръст на гостите спрямо 2018 г. То се проведе в уикенда на 13 и 14 април в София и бе посетено от близо 10 000 души. Повишен интерес имаше и от страна изложителите, които тази година бяха 46.

Подготовката на изложбените площи започна още в петък следобед в условията на лек дъжд, който не попречи на най-ентусиазираните да разпънат шатри.

В събота в 6:30 ч. стартира официалното разполагане на щандовете. За по-малко от 3 часа, изложбената зона с обща площ от 3 300 кв.м. бе запълнена и в 9:45 ч. Експото отвори врати за посетители. Входът беше безплатен.

В събота се радвахме на тихо и спокойно, макар и облачно време. Акцентът през този ден бе поставен на кино-презентационната шатра, където бяха представени 9 български къмпинга – Офшор кемп, Рестарт зона Чепеларе и Пампорово, к-г Градина, к-г Верила, к-г Зора, к-г Велико Търново, к-г Кромидово, к-г Емануил и к-г Оазис-Сливен. Новият управител на к-г Градина представи основните реконструкции за 2019 г. За предстоящия сезон най-големият морски къмпинг в страната ще посрещне гостите си с общо 168 места за каравани, 21 места за кемпери и 87 места за палатки. Британците Ник и Ники от к-г Велико Търново разказаха какво е нужно, за да създадеш къмпинг в България, а г-н Галин Гавов от Сливен запозна гостите с удобствата и услугите, които ще предлага най-новият къмпинг – Оазис. Той се намира на 3 км. от гр. Сливен в посока Карандила. Разположен е на площ от 45 дка. и ще отвори врати за предстоящия сезон. В съботния ден също така бе представен и нов кемперстоп в Белград лично от собствениците му. Презентационната програма започна и приключи с демонстрационно обучение по първа помощ и практически семинар по сърдечен масаж, изнесени от Академия Първа Помощ.

„Тук може да намериш абсолютно всичко, което е необходимо за спокойна почивка на къмпинг и сред природата“, споделиха случайни посетители на организаторите. „Единственото, което наистина липсва, са караваните“.

През тази година Експото представи общо 17 бр. ваканционни къщи на колела. Сред тях бяха кемпери на марките Laika, Bürstner, Rimor и Sunlight, кемпер вановете VW California в две нива на оборудване – Ocean и Beach, Mercedes-Benz V250 Marco Polo и Bravia SWAN 599. Сред покривните палатки за автомобили се открои новаторската българска концепция на Car2Camp, а макар и със закъснение поради пътен инцидент, във втория ден на изложението успяха да се включат и представителите на турската фирма RodopiCamper.

Освен кемпери и кемпер ванове, на Експото посетителите разгледаха и леки автомобили за свободно време – Субару, Пежо Rifter и Фолксваген Caddy, както и лекотоварните пикапи Isuzu D-Max и VW Amarok.

За първи път в България бе организирано палатково село по време на изложение. Спектърът на представените модели палатки беше всеобхватен – от олекотени трекинг палатки, през малки семейни палатки за бърз уикенд, до многостайни и глемпинг концепции. В хит се превърнаха прозрачното иглу с конструкция от стари ски-писалки, представено от Рестарт зона Чепеларе и типи палатката Robens от CampingRocks. Към нестандартните палаткови решения бяха и осмоъгълната палатка тип шатра Coleman Octagon 8 от Спорт Депо и Camping Cube от Шелтърс България.

Разнообразни други пособия за къмпинг бяха представени по време на изложението и можеше да бъдат закупени:

 • 10minBBQ за готово барбекю на дървени въглища,
 • ножове и триони на марката Silky, предлагани от Чунче,
 • барбекюта и газови грилове на немската марка Enders,
 • пособия за оцеляване от UST,
 • офроуд екипировка от Offroadshop.bg,
 • спални чували, шалтета и аксесоари за преходи, планина и свободно време от Стената,
 • спортна екипировка от магазини Яко.бг,
 • устройства за екстремни комуникации от Мобивил,
 • надуваеми каяци от Спорт Депо,
 • преносими химически тоалетни от Екотой,
 • газови бойлери за къмпинг и соларни панели от Outdoor&CampingComfort,
 • резервни прозорци, люкове и капандури за кемпери и каравани от Дизайн Алианс,
 • автомобилна климатична и отоплителна техника от Мичел,
 • обувки и облекло за преходи, планина и свободно време от Екстрем Спорт,
 • електрически велосипеди от Е-вело
 • велосипеди и багажници от Бианки и Менабо,
 • книги и литература за пътешественици от издателство Вакон
  и още много други продукти.

Сферата на услугите също беше широко представена на изожението. На щанда на Българско дружество за защита на птиците гостите получиха информация как да опазват птиците в България, с какво се хранят и кои са редките и защитените видове. Децата участваха в уъркшоп за създаване на хранилки на птици. Начинаещите караванери се запознаха с услугите на Училището за теглене на каравани CTS School Tow, а кемперистите – със стартиращата платформа за отдаване и наемане на кемпери Rowago. На изложението със собствени щандове участваха и три къмпинга – българският Градина, който предлагаше отстъпки от 5% при резервация на място, и два гръцки къмпинга – Лакара и Касъл.

Неразделна част от Къмпинг и караванинг експо за втора поредна година е Картата на къмпингите в България. През тази година, освен на щанда на Къмпинг.бг, тя се разпространяваше и на инфодеска, в кино-презентационната шатра, както и на повечето от щандовете на изложителите. Бяха разпространени над 1500 копия от българската версия.

Във втория ден на изложението гостите се радваха на прекрасно слънчево време. Ако случайно сте пропуснали, а все още искате да се потопите в емоцията, съпреживейте с видеото на румънския фотограф и блогър Мариан Мокану от Vangabond.eu.

CAMPING.BG

Като организатор на това събитие, ние съчетаваме страстта към природата с иновативни идеи, за да създадем незабравими преживявания.