Новият Volkswagen Amarok с премиера за България на Camping & Caravaning Expo 2023

На Camping & Caravaning Expo 2023 ще дебютира второто поколение Amarok. Универсалният пикап от Volkswagen идва с отлични характеристики за движение по асфалтирани пътища и отвъд тях. Оборудването на новия модел включва над 20 нови асистиращи системи, мобилни онлайн услуги и модерна гама от високоефективни двигатели с висок въртящ момент. Предлагат се две технологии за двойно предаване, богата палитра от допълнителни аксесоари и дизайн, отразяващ ярко марковата ДНК на Volkswagen, които превръщат новия Amarok един от най-универсалните и добре балансирани като качества пикапи в световен мащаб. Пикапът е замислен и проектиран в Германия и Австралия, а производството му е в Южна Африка.

С общата си дължина от 5350 милиметра, новият Amarok е с 96 милиметра по-дълъг от своя предшественик, а междуосието му от 3270 милиметра бележи увеличение от 173 милиметра. По този начин се осигуряват предпоставки за повече вътрешно пространство, което се усеща особено добре на втория ред седалки.

Възможностите за движение в пресечен терен на новия Amarok, чието стандартно оборудване включва система за двойно предаване, са разширени и чрез значителното увеличение на дълбочината на газене, която пикапът може да преодолее при пресичане на различни водоеми. Вместо досегашните 500 милиметра, второто поколение може спокойно да преминава през водни препятствия с дълбочина до 800 милиметра.

Забележителен простор предлага и така нареченият Cargo-Box – товарното пространство на пикапа зад кабината. Също както и при предходното поколение, разстоянието между корпусите на калниците в товарния отсек предлага достатъчно място за напречно разполагане на европалет. Товарното отделение разполага с халки за надеждно закрепване на товара, всяка от които може да издържи до 500 килограма. За да отговори на тези впечатляващи товарни възможности, максималният полезен товар на новия модел е увеличен от досегашния един тон на 1,16 тона. Съдържанието на Cargo-Box може да бъде подсигурено с ролетно покривало с електрически механизъм, който дава възможност за отваряне и затваряне както от самото товарно отделение, така и чрез бутон в кабината или дистанционно с помощта на ключа на автомобила.

Много интересна възможност за пътешествениците е и способността за статично натоварване на покрива до 350 килограма – това е напълно достатъчно за използване на четириместната палатка, която ще се предлага като допълнителен аксесоар за този модел. На Camping & Caravaning Expo 2023 посетителите ще имат възможност да видят това нагледно, тъй като изложеният Amarok Aventura ще е с монтирана палатка от Balkan Overlanding.

Новият Amarok идва с три турбодизелови (TDI) двигателя, като и трите агрегата се отличават със своята ефективност и висок въртящ момент. Първото по мощност предложение е 2,0-литровият четирицилиндров TDI със 125 кВт (170 к.с.), а на второ ниво при TDI агрегатите, гамата на новия Amarok предлага четирицилиндров битурбо двигател с работен обем 2,0 литра с максимална мощност от 151 кВт (205 к.с.) Новата върхова дизелова версия се задвижва от 3,0-литров V6 двигател TDI при който мощността ще възлиза на 177 кВт (241 к.с.).

Всички версии на Amarok с мощност от 151 кВт нагоре ще дебютират на пазара с включена в стандартното оборудване нова, 10-степенна автоматична предавателна кутия с електронна (by wire) смяна на предавките E-Shifter. Освен нея, гамата от трансмисии на новото поколение Amarok включва и 6-степенна автоматична предавателна кутия.

Новият Amarok се предлага с включена в стандартното оборудване система за двойно предаване (4MOTION). На разположение са две различни системи 4MOTION – първата с възможност за включване на двойното предаване в зависимост от ситуацията, а втората с постоянно задвижване на четирите колела. Тези съвременни технологии задвижване гарантират, че новият Amarok може да се справи с всякакви терени и в зависимост от версията на двигателя може да тегли прикачни товари с тегло до 3,5 тона.

Официалната премиера на Amarok се очаква на българския пазар през втората половина на 2023 година.

 

Организатор на Camping & Caravaning Expo е Camping.bg, а медийни партньори са: Българско национално радио, Информационна агенция Bgtourism.bg, OFFroad-Bulgaria, Autoclub.bg и auto motor und sport България.

CAMPING.BG

Като организатор на това събитие, ние съчетаваме страстта към природата с иновативни идеи, за да създадем незабравими преживявания.